Значение на знаци за ЗБУТ

Значение на знаци за ЗБУТ

Значение на знаци за ЗБУТ (здравословни и безопасни условия на труд) на работното място и строителните площадки.

Знаците и табелите за безопасност на работното място са задължителни за всеки строителен обект в България. Знаците по ЗБУТ със стандартен, изчистен и стилен дизайн могат да помогнат за предотвратяването на травми и наранявания. Те са гарант, че целият персонал и посетителите са информирани и наясно с всички забрани, задължения и опасности на работното място.

Основната задача на работодателя е свързана с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд регламентирани в Кодекса на труда.

Без знаци и табели за безопасност работниците няма да са информирани и наясно с рисковете и опасностите на работното място. В този случай работодателите със сигурност ще се окажат в центъра на сериозни правни казуси и проблеми свързани с безопасността на работното място.

Защо са необходими знаците за ЗБУТ на строителната площадка?

Знаците за ЗБУТ са задължително изискване, за да се гарантира, че вашият бизнес спазва изискванията за здравословни и безопасни условия на труд на строителната площадка.

Притежаваме широка гама от табели за строителни обекти, всяка с различен дизайн и цел за употреба.

Знаците по ЗБУТ се монтират на видими места с цел работниците и посетителите да се запознаят с всички опасности или друга важна информация.

Важно е да отбележим, че не може да се разчита единствено на знаците за безопасност и няма заместител на добре обучените и информирани служители. Знаците имат единствено за цел да служат като напомняне и да бъдат полезни на тези, които не са запознати със строителната площадка или естество на работа.

Поради тази причина е необходимо знаците за безопасност да са лесни за разбиране. Опростените стилизирани графики и малкото точни думи работят много по-добре от сложните инструкции, позволяващи на човек да вземе правилно и незабавно решение. Много от знаците са общопознати, например като червеният кръгъл забранителен знак, но другите знаци могат да се нуждаят от по-конкретни описания в зависимост от ситуацията.

В България действащото законодателство и по точно кодекса на труда, задължава знаците да се използват във всяка професионална и поизводствена среда. Следователно спазването на тези закони е както полезно, така и изключително важно.

Видове знаци за ЗБУТ на работното място

Какви са видовете знаци за безопасност, използвани на територията на строителните обекти?

Ще ви запознаем с някои от основните видове знаци за безопасност, които се използват в европа и Българския за спазване на стандартите за здраве и безопасни условия на труд:

Задължителни знаци

Задължителни знаци за ЗБУТ

Задължителните знаци са специфични за действие, което задължително трябва да се извърши в определени зони на вашия строителен обект.

Те могат да включват задължителни действия като:

Задължителните знаци са на бял фон с бял текст на син фон и син кръг, в който е изобразена стилизирана пиктограма на здължителното средство.


Забранителни знаци

Забранителните знаци се отнасят за действия, които не са разрешени.

Това могат да бъдат действия като:

  • „Забранено използването на мобилен телефон“;
  • „Пушенето забранено“
  • „Влизането забранено“ и т.н.

Забранителните знаци за безопасност обикновено са черен текст на бял фон и червен кръг с линия преминаваща през стилизирано изображение, показващо забраненото средство.

Предупредителни знаци

Предупредителни знаци
Предупредителните знаци са известни също така, като знаци предупреждаващи за опасност. Те са с цел да предупреждават хората за непосредствена или потенциална опасност за да подобрят безопасността на работното място. В България повечето предупредителни знаци са черен текст на жълт фон с триъгълник, указващ опасността. Един пример за предупредителен знак е „Внимание хлъзгав под „.

Противопожарни знаци

Знаци за противопожарна безопасност
Противопожарните знаци се използват за по-лесното локализиране на пожарогасители и друго противопожарно оборудване. Знаците за пожарна безопасност обикновено са бял текст на червен фон.

Аварийни знаци

Информационни знаци за спешни случаи
Тези знаци помагат на работниците да намерят местоположението на аварийните съоръжения и оборудване. Това могат да бъдат съоръжения като аварийни изходи, комплекти за първа помощ и т.н. Информационният знак за спешни случаи обикновено е бял текст на зелен фон.

Знаци за опасност

Знаци за опасност
Тези знаци са специфични, за да предупреждават за опасности или потенциални опасности или опасни материали, които вероятно са животозастрашаващи. Знаците за опасност са с черен текст и червен овал в горната част на знака с думата „ОПАСНОСТ“, изписана в бяло.

С какво се различават знаците за ЗБУТ на Signs.bg

В Signs.bg имате богат избор на знаци, от които да се възползвате за подобряване безопасността на Ваето работното място.

Можем да ви помогнем и да направите правилната стъпка далеч-по добре от вашите конкуренти. С наша помощ може да брандирате всеки знак за ЗБУТ. По този начин ще повишите популярността на Вашата марката и ще отговаряте на стандартите за здравословни и безопасни условия на труд.

Ззнаците по ЗБУТ изработени от Signs.bg са леки, дълготрайни и устойчиви на неблагоприятните атмосферни влияния. Най-честите поръчки са за означаване и обезопасяване на временни огради за недвижими имоти и опасни и ремонтни работи.

Нашите знаци за ЗБУТ от винил са на значително по-ниска цена от табелите, изработени от PVC или алуминиев бонд, .

Предлагаме индивидуализиране на всички видове знаци за ЗБУТ – задължителните забранителни и предупредителни знаци, знаци за пожарна безопасност, знаци за спешна информация и знаци за опасност.

Нашите знаци и табели за ЗБУТ се предлагат в стандартни размера; 1200mm x 800mm и 700mm x 600mm. Също така можем да се съобразим и с ваши нестандартни размери до 2,5m чрез алуминиви композитни панели.

По размери на клиента изработваме знаци за ЗБУТ от винил с неръждаеми капси за по-лесното им прикрепване към временни огради. Ще се радваме да ви помогнем в избора на печат и материал а също така и да ви предоставим нашите професионални услуги за графичен дизайн.

Ако желаете друга и по изчерпателна информация за изработваните от нас табели по ЗБУТ, обадете се на 0885 8 15159 или се свържете с нас сега чрез нашата контактна форма!

Доставка на табели и знаци за ЗБУТ в цялата страна

С добре развитата дистрибуторска и куриерска мрежа в България, ние в Signs.bg се гордеем, че можем да осигурим експресна доставка за всички наши знаци и табели за ЗБУТ. Уверете се, че знаете точно от какво се нуждаете и се свържете с нас в Signs.bg днес!

Обадете се на 0885 8 15 15 9 или попълнете формуляра чрез нашата контактната форма .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *