Инструкция за монтаж на стикери

Инструкция за монтаж на ПВЦ стикери

 

Инструкции за правилен монтаж на стикери, стикери за стени, стикери за автомобили и всички останали видове стикери.

Публикувано от  Aлександър Александров | Signs.bg на  25 април 2022 г.

От опитът на професионлисти с над 20 години стаж в сферата на рекламата и монтажа на фолиа и стикери. 

Поставянето на стикери е лесно за професионалисти, но не и за хора на които не им се е налагало до сега да се справят с тази задача!

Просто следвайте стъпките в нашето ръководството по-долу. и ще постигнете идеалния резултат.

Фолиото е много тънък и гъвкав материал, така че опитът ни показва,, че колкото по-голям е стикера толкова и по-трудно е да се апликира върху повърхността.

Ако пропуснете някоя стъпка, може да се разочаровате и дори да развалите стикера, така че не забравяйте първо да прочетете всички стъпки, ако сте наистина новак в тоази материя.

Тези стъпки може да Ви звучат лесни, но има техники за монтажа на стикери. Понякога може и да са нужни двама души за по-големите стикери или дори да ви помогнат с по-малки стикери, ако не сте тренирани.

Изрязани по контур стикери

Всеки стикер от изрязано по контур фолио се изработва в три слоя.

Най-горният слой е трансферното/транспортното фолио, Танспортното фолио може да е хартиено, прозрачно-бяло или прозрачно ПВЦ фолио. То позволява стикерът да бъде транспортиран/трансфериран върху повърхността за монтаж като едно цяло.

 Вторият слой е фолиото, което е и самият стикер.

Последния трети слой е силиконово-парафиновата подложка на която е залепен стикера.

Разбира се ще ви запознаем и с техниките за правилно нанасяне на стикерите:

….и така разопаковайте стикера.

Как да монтираме ПВЦ стикери ?

Когато получите стикера си по пощата, разопаковайте го и изправете стикера. Ако стикерът ви е голям, най-вероятно е било необходимо да се навие, за да бъде изпратен. Поставете го на равна повърхност и загладете с натиск с кредитна карта или шпакла/кече по цялото протежение на транспортното фолио. С това ще сте сигурни, че транспортното фолио е прилепнало добре към стикера. Това е особено важно, ако стикерът е бил изпратен навит в пощенски тубус.

По-долу сме съставили четири вида инструкции за монтаж според големината на стикерите.

Инструкция за монтаж на стикери туториал. Инструкциите за монтаж на малки стикери се отнасят за размери до 20cm, като при мобилни телефони, лаптопи, прозорци, автомобили и други подобни по размер повърхности. Инструкциите за по-големи стикери с горна панта са за дълги стикери над 20cm за прозорци на автомобили, витрини на магазини или стикери за стени. Методът на горната панта е подходящ за повечето монтажи, а методът с централната панта работи по-добре за по-широки и дълги стикери от над 50cm.

Малки надписи/стикери

Стъпка 1. Почистете и подсушете желаната повърхност за нанасяне оставете да изсъхне напълно – препоръчва се почистване със спирт.

Стъпка 2.Обрежете колкото е възможно излишните части от стикера без да го наранявате. Позиционирайте го и използвайте хартиено тиксо за маркиране на ъглите за по лесен монтаж

 Стъпка 2. Внимателно отлепете подложката от стикера под остър ъгъл.
Стъпка 3. Подравнете стикера по маркерите и го натиснете върху желаната повърхност. Започнете да заглаждате методично под ъгъл от 45 градуса  с апликатор или кредитна карта от горната част през хартиеното тиксо с постъпателни движения като,  се уверявате, че стикерът прилепва към повърхността без да оставя въздушни мехурчета.
Стъпка 4. Бавно отлепете хартиеното тиксо и транспортното тиксо  от горната част на стикера. Ако някоя част от стикера започне да се отлепва с транспортното фолио, повторете с натиск тази част от стикера с кредитна карта и опитайте да отлепите транспортното фолио отново.

Не мийте стикерите  24 часа от монтажа

Големи надписи – Метод с горна панта

Стъпка 1. Почистете и подсушете старателно желаната повърхност за нанасяне.
Стъпка 2. Подравнете стикера там, където желаете да бъде монтиран. Залепете горния ръб на транспортното фолио с помощта на хартиено тиксо по дължина то ще играе ролята на „горна панта“ .
Стъпка 3. Повдигнете свободния долен край на стикера нагоре и внимателно /като се стараете да не отлепвате хартиеното тиксо/ под остър ъгъл отлепете подложката от стикера.
Стъпка 4. Започвайки от горния ръб на стикера близо до хартиеното тиксо лента, заглаждайте  ттранспортното фолио с кредитна карта. Прекарайте с постъпателни движения плътно цялата повърхност на стикера, докато прилепне напълно към повърхността.
Стъпка 5. Бавно и внимателно отлепете хартиеното тиксо от горната част на стикера. Отлепвайте транспортното фолио под остър ъгъл, така че да натискате стикера, докато отлепвате.Ако някоя част от стикера започне да се отлепва с транспортното фолио, повторете с натиск тази част от стикера с кредитна карта и опитайте да отлепите транспортното фолио отново.

Големи надписи – Метод с централна панта

Стъпка 1. Почистете и подсушете старателно желаната повърхност за нанасяне.
Стъпка 2. Подравнете стикера там, където желаете да бъде залепен. Залепете го на място с помощта на тиксо в средата от горния ръб на трансферната лента.
Стъпка 3. Поставете парче хартиено тиксо вертикално надолу в центъра на стикера, отгоре надолу. Това ще действа като централна панта, така че и лявата, и дясната страна на ваденката да могат да се отварт от повърхността.
Стъпка 4. Отстранете маскиращата лента от едната страна на стикера и издърпайте стикера далеч от стената. Отлепете подложката от половината на етикета, с който работите, и отрежете хартията близо до централната панта.
Стъпка 5. Започвайки от централния ръб на стикера близо до маскиращата лента, заглаждайте стикера с кредитна карта навън от центъра. Прекарайте плътно цялата повърхност на стикера, докато прилепне напълно към повърхността.
Стъпка 6. След като първата половина от стикера е поставена, отстранете хартиеното тиксо и лентата фиксирана като централната панта от стикера. Издърпайте тази половина от стикера обратно от повърхността и отлепете подложката от стикера.
Стъпка 7. Започвайки от мястото, където вече е поставена първата половина на стикера, с натиск и постъпателни движения заглаждайте с кредитната карта навън към ръбовете. Прекарайте плътно цялата повърхност на стикера, докато прилепне напълно към повърхността.
Стъпка 8. Бавно и внимателно започнете да отлепвате транспортното фолио от единия край на стикера. Отлепвайте транспортното фолио под остър ъгъл, така че да натискате стикера, докато отлепвате.Ако някоя част от стикера започне да се отлепва с транспортното фолио, повторете с натиск тази част от стикера с кредитна карта и опитайте да отлепите транспортното фолио отново.

Мокър монтаж

Монтаж на фолиа за прозорци и облепване на стъкла с фолио

При по големи стикери, като фолио за прозорци се прилага мокър монтаж. Ако е необходимо, използването на малко количество веро/препарат за съдове, смесено с вода (един литър вода, смесена с няколко капки  препарат за съдове) може да ви даде известно отворено време на преплъзване време ако се напръска върху повърхността преди поставянето на стикера. Покрийте стикера, както и повърхността. Това предотвратява незабавното залепване на стикера.

Лепене на фолио със сешоар

 

Демонтаж на ПВЦ стикери.

За демонтаж / премахване на ПВЦ стикери от твърди и ненадраскващи се повърхности, като стъкло, огледала, прозорци на автомобили и витрини на магазини изпокзвайте специална остра метална шпатула „скрепер“. Не използвайте остри мерални инструменти за остъргване върху повърхности, които могат да бъдат надраскани или повредени.

При премахването на стикери от лесно нараняващи се повърхности /автомобилна боя, пластмасови повърхности, стени и др/, използвайте нокъта си /или в краен случай върхът на макетен нож/, за да отлепите само ръбовете на стикера, като внимавате да не надраскате повърхността. 

За отлепване на трудноразлепващи се стикери /от стени метални повърхности, автомобили и стъкла/ може да се използва сешоар или пистолет с горещ въздух за нагряване на стикера в помощ при отстраняването му.

В заклчение

Знайте, че с използването на качествени фолиоа, може да си спестите доста главоболия при премахването им.

* В Signs.bg изработваме всички видове стикери и табели по ваш индивидуален дизайн и заявка. За повече информация или бърза поръчки на телефон 0885815159 или на email: office@signs.bg